Een van mijn lezers stelde de vraag: Welk dieet werkt het beste voor mij?
Ik ben nu al ruim 25 jaar diëtist (Yep, dat is echt lang….nog steeds met heel veel plezier ;-), en heb veel dieten voorbij zien komen. En het leuke is.. Ze werken allemaal. Elk dieet bevat minder calorieën en daardoor val je af. Het maakt dus niet uit welk dieet je volgt, als je je aan het dieet kan houden.
En dat laatste is bij emotie eten niet zo simpel.

Koolhydraatarm

Koolhydraatarm betekent “minder koolhydraten”. Hoeveel minder wordt niet overal verteld. Ik zie dieten van 50 tot 60 gram koolhydraten en ook van 100- tot 150 gram koolhydraten. Ook bij dit eetpatroon neem je minder snoep, koek en gebak. En minder aardappelen / pasta / rijst e.d.. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen. En ga je afvallen. Zelf adviseer ik meestal een eetpatroon met 80-120 gram koolhydraten. Je hoeft dus niet helemaal te stoppen met brood. Goed vol te houden, en niet te weinig.

Keto.

Het keto-dieet zie je veel op sociale media. Je mag alles eten, zolang er geen koolhydraten in zitten. Koolhydraten zitten in suiker, fruit (vruchtensuiker), melk producten en alle producten met zetmeel. Je eet bij dit dieet geen koek, snoep en gebak. Geen brood, pasta, rijst, aardappelen e.d. Je mag meer vet en eiwitten eten. Doordat je meer vet gebruikt, krijg je sneller een vol gevoel. Daardoor gebruik je (meestal) minder calorieën en val je af.
Nadeel is dat het lastig is vol te houden, en dat je vaak meer verzadigd vet binnen krijgt. Op de lange termijn zorgt verzadigd vet voor meer risico op hart- en vaatziekten.

En wat doe je dan bij emotie eten? Vooral geen dieet ;-).
Hoe strenger het dieet, hoe meer trek je krijgt, hoe eerder je een eetbui krijgt.
Dus stop met dieet. Eet gewoon met een gezonde basis! Zelf ben ik fan van de puur-piramide. Van de grote vakken mag je veel eten. De kleine vakken minder. Ik ben heel blij met het topje! Een klein vakje met lekkers, waardoor ik me niet schuldig hoef te voelen als ik wat lekkers eet.

Van boven naar beneden begint de piramide met het topje met lekkers.
Dan het eiwitten vak met yoghurt, kaas, vlees en vleeswaren. Kies halfvolle melkproducten en minder vette vleeswaren en kaas.
Het vak met de onverzadigde vetten bevat vis, noten, en olie. Deze vetten zorgen voor gezonde bloedvaten.
Het vak met brood, aardappelen, pasta en rijst volgt.
En de grootste vakken, die komen onderaan. Van deze vakken mag je onbeperkt eten. Neem veel groente en fruit. Maak een salade bij de lunch, en neem tussendoor een stuk fruit.
En drinken mag ook veel. Denk aan water, thee en koffie zonder suiker.
En het laatste vak bevat beweging.

Samenvattend: Helaas is er geen dieet om je van emotie-eten af te helpen. Dat is ook een van de redenen waarom ik niet zo van de dieetlijsten ben. Hoe zo is gekomen  lees je in deze blog
Meer tips ontvangen: Like mijn facebook pagina of volg me op instagram.