Een veel besproken onderwerp in december. Wat eet jij met de kerst? En heb je de boodschappen al in huis? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel koopt… Want eerlijk is eerlijk… Te veel in huis zorgt sneller voor emotie-eten, snacken en snaaien.

Ken jij de supermarkt verleidingen? De supermarkt is er op gemaakt om mij zoveel mogelijk te verleiden om te kopen. Want hoe meer ik koop, hoe meer winst de supermarkt heeft. Het liefst heb ik niet te veel eten in huis. Natuurlijk wel genoeg. Maar niet te veel. Want als ik veel eten en lekkers in huis heb eet ik automatisch meer. Werkt dat ook zo voor jou? Dat je meer eet als je meer in huis hebt? En trap jij in de verleiding?
Mijn mantra om niet in de verleidingen te stappen is de volgende: “Ik word rijker dan de supermarkt”. Heb jij ook een mantra die je gebruikt? Of werkt een boodschappenlijstje prima voor jou?

Voor mijn kerstbrunch zet ik het volgende op mijn boodschappenlijst:
Halfvolle yoghurt, noten, fruit
Voorheen at ik met de kinderen een ontbijt, zo rond 8.30-9.00 uur. Nu met opgroeiende jongemannen in huis maken we er een brunch van. Zelf ben ik vaak eerder wakker en neem ik alvast wat yoghurt met noten of fruit. Daarna een ommetje door de buurt.
Rond 11.00-12.00 uur is er keuze op tafel uit het volgende:

Mijn brunch-lijst:

Afbakbolletjes. Hiervoor kies ik de kleine bolletjes. Met kleine bolletjes kan je er een aantal eten. Makkelijker dan de grote bollen.Beleg: Rosbief, rookvlees met gekookt ei, ham, selleriesalade, stukje brie. Ik kies bewust niet te veel beleg. Te veel inkopen is te veel eten.Zoet beleg heb ik altijd in huis. Ik laat me verleiden door kersthagelslag te kopen.RoomboterKerststol, de echte bij de bakker vandaan. Die geeft zo’n fijn kerst-gevoelFruitsalade. Kant en klaar, of als ik meer tijd heb koop ik 1 peer, 1 kiwi, bakje aardbeien, druiven en een appel.Beschuit en blauwe muisjes. Er is tenslotte een kindje geboren.Thee en koffieVruchtensap, dat neem ik ook bij speciale gelegenheden. Ik koop een halve liter, zodat het niet te veel is.  
In de loop van de middag op visite bij mijn ouders. En dan het diner. Gourmet is bij ons favoriet. Makkelijk, en ik hoef niet in de keuken te staan.

Mijn gourmet-booschappen lijstje:
Vlees, vis, kip, vegetarisch: 300-400 gram per persoon. Komen er grote eters, neem dan iets meer vlees, komen er kleine eters, neem dan iets minder.
Groenten, Wil ik makkelijk dan neem ik een pakket soepgroenten. Anders zelf papika, ui, champignons, courgette en prei snijden.
Bak en braad. Ik neem een flesje, knoeit niet en goede vetten voor het cholesterol

Zelf hou ik van vis, dat neem ik ook mee. Soms zalm, soms een witte vis, net waar ik trek in heb.
Stokbrood en kruidenboter. Hier eet ik zelf niet zo veel van. Mijn mannen wel.

Ik zorg altijd voor salade erbij. IJsbergsla met gerookte kip, mango en een dressing. Lekker, en zorgt ervoor dat ik meer groente eet.
Deze boodschappenlijst en mijn manta helpt mij om slim boodschappen te doen. Minder lekkers in huis is minder eetbuien 😉 Veel plezier met jouw boodschappen!

I