Over mij

 Patricia Vermeulen

Diëtist gespecialiseerd in emotie-eten

Dieetlijsten… wat heb ik er veel van volgeschreven, want dat leerde ik als diëtist in opleiding. Als ik opschrijf wat gegeten moet worden, dan komt het goed. Tot die ene mevrouw. Zij wilde een goede lijst, want wat zij nu had werkte niet om haar bloedsuikers lager te krijgen. Ik keek in het dossier…. 6 dieetlijsten… Boos gaf ik haar een kopie van de laatste lijst (nee het was niet mijn beste dag). Verdrietig reed ik naar huis, ik wilde haar zo graag helpen maar wist niet hoe.

Jaren later zag ik haar in het ziekenhuis. Ze was ernstig ziek en ging overlijden. Ik had een mooi open gesprek over dieetlijsten, eten, ziek zijn en emotie eten. Want dat had ze, al jarenlang. En die ene dag snakte ze naar begrip, en een andere aanpak dan weer een nieuwe dieetlijst. En dat was precies wat ik nodig had om te stoppen met lijsten maken.

Hoe is het nu?

Ik stopte met dieetlijsten maken en leerde alles over emotie-eten, gevoel verstoppen onder eten, eten met aandacht, goed voor jezelf zorgen en nog veel meer. Zo mooi om vanuit begrip en elkaar echt kennen weten wat helpt. Ik ben een halve psycholoog, en ga de diepte in. Want dat is wat ik mooi vind.

En zo leren mijn klanten anders omgaan met eten. Op gewicht te blijven zonder dieetlijsten!

Wat je over mij moet weten

Mijn werk vind ik heerlijk. Volledig genietend van alle gesprekken. Ik ben geen stok achter de deur, geen juf met een vingertje in de lucht. Ik ben zelf allergisch voor Strakke Richtlijnen. Dingen die ik wel of niet moet doen. Ik maak graag mijn eigen keuzes. Daarnaast ben ik altijd vrolijk en zie in iedere tegenslag een kans om te leren en verbeteren. Ik heb een rotsvast vertrouwen in mensen. Enne… ik praat ook graag over eten.

De meeste mensen, ook diëtisten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches, GLI-coaches, e.d. zien de echte oorzaak van ernstig overgewicht (BMI boven 35) over het hoofd. De gemiddelde vrouw met emotie-eten is reuze verdrietig als er weer een consult gaat over wat ze wel of niet moeten eten. Er is zeker geen kennis tekort over diëten, lijnen of calorieën. Waar het WEL over moet gaan: De emoties die onder het eetgedrag liggen.  Waarom eet iemand wat die eet? Waar komt het snaaien vandaan? Wat gebeurd er op dat moment? En daar staan veel te weinig profesionals bij stil. Dus stop met dieetlijsten en graaf dieper naar de echte oorzaak van het emotie-eten. 

 

Als je me zou kennen weet je dat:

  • Ik heel blij word van thee op bed, met liefde gezet en dan langzaam wakker worden (nee, geen ontbijt, dat kruimelt veel te veel).
  • Ik de Lays Paprika Chips (geen ander merk) de allerlekkerste vind. Er is paprika chip die gezoet is met zoetstoffen, echt niet lekker! Andere soorten zijn te peperig, te zout of hebben geen fijne knapperigheid. De Lays paprika is precies goed, Knapperig, niet te zout. Heerlijk genieten van het momentje voor mezelf. Of lekker kraken op een boos moment·
  • Ik graag op het strand kom. Vooral als het stormt, de kracht van de wind voelen. Mijn haren alle kanten op. Met een leeg opgeruimd hoofd kom ik thuis.
  • Ik graag naar de lucht kijk. De zon door de wolken, de wind die ze opjaagt, of een grijze dag waar opeens een zonnestraaltje doorkomt. Nooit saai, en stiekem is het kijken naar de lucht een klein rustpuntje in mijn dag.
  • Ik lees graag, maar gun mezelf er de tijd niet voor. En als ik dan in een vrij uurtje een boek pak kan je een kanon naast me afschieten. Dat hoor ik dan echt niet. Ik ga volledig op in het boek
  • Ik deed graag alles zelf, maar merk dat het met hulp beter gaat
  • Mijn kinderen zorgen voor een heel grote smile op mijn gezicht geven. Wat een mooie mensen zijn dat geworden. En wat kunnen kinderen ontzettend veel leren, en wij van hen. Elke dag weer. Ze inspireren me om andere paden dan gepland te bewandelen.